Broncode

Betekenis: Broncode

Een broncode of source code is een code die als software gebruikt kan worden. De broncode is geschreven door én leesbaar voor andere mensen. In deze tekstcode staat een code die gebruikt kan worden als software voor een specifiek platform. De broncode is vaak het originele bestand van de software. Dus vaak staan er in de source code aantekeningen over de functionaliteit en werkingen van de code.  

We hebben al vastgesteld dat de broncode het mogelijk maakt om een iets te laten werken. Maar wat zijn broncodes nou? De belangrijkste soort broncodes zijn HTML codes van websites. De broncode weergeeft de bouw van de website in HTML. Het is de fundering van een webpagina. Websitebouwers en programmeurs ontwikkelen deze code, maar gebruiken deze ook om fouten te achterhalen. Je kunt de broncode van een website vinden door de sneltoetsen “ctrl + U” in te drukken. Op Mac computers is dit “cmd + alt + U”

Broncode en SEO  

In de broncode staan ook een aantal aspecten die meehelpen aan de SEO van je website. Als je je bezig houdt met SEO ken je de term “meta” wel. Bij een pagina is het mogelijk een meta-beschrijving en meta-titel te vermelden. De crawlers van Google en andere zoekmachines gebruiken deze meta-informatie om je website weer te geven in de zoekresultaten. De source code laat de source (bronnen) van een website zien. Dus uit welke van de volgende elementen deze bestaat: 

  • HTML codes (De fundering van de website) 
  • CSS codes (Lay-out van de website, zoals kleur en grootte van het lettertype
  • Javascript (Voor interactieve dynamiek en bewegingseffecten) 

Open en closed source code 

Ondanks dat de broncode de originele software code bevat is het mogelijk deze aan te passen. Het resultaat zal dan logischerwijs ook veranderen. De programmeur moet hiervoor duidelijke notities zetten in de source code. Er zijn vaak meer dan één persoon die aan het project werken namelijk. Zij moeten allemaal snappen wat er in de tekst staat. Een broncode die bewerkbaar en openbaar is gesteld wordt ook wel een open source code genoemd. Ook al is de code openbaar gesteld, moet je toestemming hebben van de rechthouder om de broncode aan te passen. 

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency