Lettertype

Betekenis: Lettertype

Ook wel: fontfont familytypeface of typografie

Een lettertype of font bepaalt binnen de typografie hoe schrift (letters, cijfers en andere karakters) wordt vormgegeven in visuele communicatie. Populaire lettertypes zijn Arial, Helvetica, Times New Roman en Verdana. Lettertypes dragen bij aan de leesbaarheid van een tekst, maar ook aan de herkenbaarheid.

De vormgeving van lettertypes lijkt zo vanzelfsprekend, maar toch is hier heel veel over nagedacht. Elk lettertype is een herkenbare verzameling (familie) van karakters met vaste kenmerken. Er zijn fonts met en zonder schreef, met een variabele of juist vaste breedte (proportioneel resp. non-proportioneel), corps en letterbeeld.

Vanuit de huisstijl worden binnen organisaties meestal vaste lettertypes gebruikt. Het gebruik van deze lettertypes wordt soms voorgeschreven in de huisstijlrichtlijnen. Vaak is dit een bekend lettertype, maar soms wordt een minder bekend lettertype gekozen of zelfs een eigen lettertype ontwikkeld.

Voor de opmaak van teksten op websites is het belangrijk om te weten dat niet zomaar elk lettertype kan worden gebruikt. Het lettertype moet geïnstalleerd zijn op de computer van de bezoeker, of in de broncode van de site moet zijn aangegeven waar het font te downloaden is. De techniek die dit laatste mogelijk maakt en de lettertypes die hierdoor worden toegevoegd aan het arsenaal van de webdesigner staan bekend als webfonts.

Niet alle lettertypes zijn vrij te gebruiken. Het kan zijn dat er een licentie nodig is. Organisaties kiezen steeds vaker voor open source lettertypes, bijvoorbeeld omdat deze ook op het internet eenvoudiger ingezet kunnen worden.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency