Rich text

Betekenis: Rich text

Ook wel: rijke tekst of rich text format (RTF)

Rich text oftewel ‘rijke tekst’ is tekst die is voorzien van opmaak en andere niet-tekstuele eigenschappen. Dit in tegenstelling tot plain text. Aan het bestand waarin de tekst wordt opgeslagen worden deze toegekende opmaakeigenschappen opgeslagen door middel van extra broncodes, die niet letterlijk voor de lezer zichtbaar zijn bij het bekijken, bewerken en uitprinten van het document.

Voorbeelden van eigenschappen en andere nontekstuele inhoud die kunnen worden toegevoegd aan rich text zijn lettertypeslettergrootte, letterstijlen (zoals cursief en vetgedrukt), afbeeldingen en hyperlinks. Een voorbeeld van een rich text document is een webpagina opgemaakt in HTML en CSS.

Opgemaakte teksten worden over het algemeen bewerkt in software waarin de opmaak gelijktijdig te bekijken en te veranderen is. Programma’s waarin je het eindresultaat ziet terwijl je bewerkt (“what you see is what you get”) worden ook wel rich text editors genoemd.

Rich Text Format

Een bestandsformaat dat is afgeleid aan rich text is het Rich Text Format (afgekort RTF). Dit bestandstype is ontwikkeld door Microsoft. Het .rtf-formaat werd gebruikt in tekstverwerker WordPad. RTF vormde tot 2008 tevens de basis voor de eigen bestandsindelingen van programma’s als Microsoft Word, Excel, Powerpoint en Outlook. Nieuwe versies van deze programma’s en bestanden zijn gebaseerd op XML.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency