Sitemap

Betekenis: Sitemap

Ook wel: XML-sitemap

Een sitemap is een overzicht van (praktisch) alle webpagina’s binnen een website. De sitemap is hiermee een aanvulling op de reguliere navigatie binnen een website. Er zijn twee soorten sitemaps: als webpagina zichtbaar voor de bezoeker en als XML-bestand bedoeld voor zoekmachines.

De sitemap in de vorm van een webpagina biedt een schematische weergave van de website aan de bezoeker. Deze kan via deze HTML-sitemap vervolgens elke pagina binnen de website zou kunnen bereiken.

Sitemaps bedoeld voor zoekmachines zijn speciale XML-bestanden die voldoen aan het Sitemaps-protocol. Ook in deze sitemaps worden alle pagina’s binnen een website opgenomen. Aan deze lijsten kan informatie worden toegevoegd over het relatieve belang van een pagina binnen de site en de datum waarop de pagina voor het laatst werd aangepast.

Het aanbieden van een zoekmachine-sitemap zorgt niet per se voor een betere vindbaarheid in zoekmachines. Deze sitemaps zijn vooral waardevol voor zeer omvangrijke websites en websites waarvan de navigatie of toepassen van bepaalde exotische technieken er voor zorgen dat de spiders van zoekmachines de site niet optimaal kunnen doorzoeken.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency