Podcast

Betekenis: Podcast

Een podcast is een serie audioprogramma’s die luisteraars kunnen downloaden en beluisteren. Het doel van de meeste podcasts is informatief en lijkt op een radiouitzending. Verschil is dat de luisteraar zelf bepaalt wanneer hij een podcast wil luisteren (on-demand).

Doorgaans is er een vaste presentator (of presentatoren). Veel podcasts hebben de vorm van een interview of een gesprek tussen twee of meerdere personen. Een podcast kan hiervan een letterlijke registratie hiervan zijn, maar er bestaan ook vele (semi-)professioneel gemonteerde en geproduceerde podcasts, compleet met eigen jingles en herkenbare muziekjes.

Om een podcast makkelijker te kunnen volgen bieden de meeste podcasts een feed in met daarin alle afleveringen. In bepaalde apps en online diensten, zoals iTunes, Stitcher, Spotify en Soundcloud, is het mogelijk je op podcasts te abonneren. Je krijgt dan automatisch een seintje zodra een nieuwe aflevering beschikbaar komt. Sommige apps zorgen ervoor dat de podcast automatisch wordt gedownload, zodat deze op een mobiel apparaat ook beluisterdkan worden wanneer geen internetverbinding mogelijk is.

Het podcast-concept, een RSS-feed met mediabestanden, is in 1997 uitgevonden door de Amerikaanse ontwikkelaar Dave Winer. De term podcasting is een samentrekking van iPod en broadcast en dook voor het eerst op in 2004. In de opkomst en populariteit van podcasts is een belangrijke rol gespeeld door de Nederlandse dj en presentator Adam Curry. Ook de opkomst van mp3-spelers, in het bijzonder Apple’s iPod, heeft de opkomst van podcasts mogelijk gemaakt.

Een podcast in videoformaat wordt ook wel een vodcast genoemd.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency