Stockfoto

Betekenis: Stockfoto

Een stockfoto is letterlijk een “foto op voorraad”. Bij veel teksten, zoals artikelen in tijdschriften en op het internet, worden ondersteunende foto’s geplaatst. Waar dit bij nieuwsberichten meestal actuele foto’s zijn van de beschreven gebeurtenis, wordt in meer algemene teksten vaak gebruik gemaakt van foto’s uit een beelddatabank. Ondersteunende stockfoto’s zijn vooral bedoeld om duidelijk te maken waar het artikel over gaat en om bepaalde sfeer rond het artikel neer te zetten.

Door stockfoto’s te gebruiken kan direct een passende foto worden gekozen, in plaats van zelf een fotograaf op pad te sturen. Dit maakt de inzet van stockfotomateriaal sneller en goedkoper.

Beeldbanken en stockbureaus

Organisaties kunnen voor hun stockfotografie zelf een verzameling van eigen fotomateriaal aanleggen. Vaker maken bedrijven gebruik van beeldmateriaal dat wordt geleverd door gespecialiseerde bedrijven en websites.

Deze bureaus treden op als wederverkoper voor fotografen of bezitten zelf de rechten over grote hoeveelheden fotomateriaal. Zowel met de fotograaf als de afnemer van fotomateriaal kunnen afspraken worden gemaakt over exclusief gebruik van de geleverde foto’s.

Bekende leveranciers van fotomateriaal zijn Getty Images, iStock en Corbis

Royalties betalen voor stockfoto’s

Voor het gebruik van foto’s van derden dienen over het algemeen royalties te worden betaald. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de geleverde kwaliteit van de foto’s, de frequentie van het gebruik van de foto (eenmalig of onbeperkt), de wijze van publicatie (print of digitaal) en of er sprake is van exclusief gebruik.

Er bestaan ook initiatieven waar stockmateriaal gratis kan worden verkregen. Vaak gaat het hier om websites waar iedereen zijn fotomateriaal belangeloos kan aanbieden, of waar foto’s afgenomen kunnen worden wanneer je ook zelf eigen fotomateriaal inbrengt.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency