Adaptive webdesign

Betekenis: Adaptive webdesign

Een vorm van responsive webdesign is adaptive webdesign. Deze gaat verder dan alleen het schalen van een website. Per situatie wordt bepaald wat een bezoeker te zien krijgt bij adaptive webdesign, zoals: 

  • Andere, geen of minder afbeeldingen bij de mobiele weergave 
  • Een button waarmee de bezoeker direct kan bellen wanneer een website mobiel wordt bezocht 
  • Wanneer de bezoeker binnen een bepaalde straal van het bedrijf bevindt wordt er een route optie gegeven 

Dit zijn enkele mogelijkheden bij adaptive webdesign, maar er zijn er nog wel een stuk meer. De gedachte achter adaptive webdesign is dat een mobiele bezoeker andere elementen verwacht dan bij een desktopwebsite. Wanneer bedrijven aan deze verwachtingen voldoen bieden ze de ultieme website-ervaring voor elk soort bezoeker. 

Verschil met responsive webdesign  

Het verschil tussen responsive webdesigns en adaptive webdesigns zit op twee belangrijke punten. Een responsive website schaalt vloeiend mee in percentages met de schermgrootte. Een adaptive webdesign schaalt in sprongen. Dit verschilt zit in de volgende aspecten: 

  • Een responsive design werkt met breekpunten en schaalt tussen de breekpunten om veranderingen door te voeren 
  • Een adaptive webdesign werkt ook met breekpunten maar schaalt niet tussen de breekpunten zoals een responsive website wel doet 

Er zijn nog een aantal bijzondere dingen aan een adaptive webdesign. Als eerste kijkt een adaptive webdesign op welk apparaat hij moet worden geladen. Vervolgens wordt de beste versie voor dat apparaat geladen zodra er is vastgesteld welk apparaat het is. De reden dat adaptive webdesign niet schaalt zoals een responsive website is erg simpel. Er wordt meer aangeboden per ‘beste versie’ voor het apparaat. Adaptive webdesign gaat in dat opzicht een stap verder dan responsive design gaat. 

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency