Lorem Ipsum

Betekenis: Lorem Ipsum

Lorem Ipsum is een tekst die vaak door vormgevers, dtp’ers en drukkers wordt gebruikt als placeholder om te kunnen beoordelen hoe een ontwerp of lettertype er met een realistische content uit zou komen te zien.

Door een tekst te gebruiken die voor de lezer geen betekenis heeft, wordt deze niet afgeleid door de inhoud van de voorbeeldtekst en is het makkelijker om zich te richten op de vorm. Hier komt bij dat een voorbeeldtekst als deze een vrij natuurlijke afwisseling van interpunctie en lange en korte woorden kent.

Herkomst van Lorem Ipsum

Van de Lorem Ipsum-tekst bestaan zeer veel verschillende varianten. De eerste regel is steeds (vrijwel) identiek. De eerste woorden zijn afkomstig uit het boek De finibus bonorum et malorum van Marcus Tullius Cicero, een Romeins politicus en filosoof die leefde van 106 v. Chr. tot het jaar 43 v. Chr. De standaardversie dateert van rond 1500.

De eerste alinea van de standaardversie van Lorem Ipsum:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Hoewel er sprake lijkt te zijn van een tekst geschreven in het Latijn, is dan in feite al sprake van pseudo-Latijn. Ook in het Latijn heeft de tekst geen betekenis. Tevens zijn de verschillende varianten doorspekt met spelfouten. Dit maakt Lorem Ipsum tevens een geschikte dummy text voor mensen die Latijn beheersen.

Op het internet zijn diverse generators te vinden om een passende Lorem Ipsum-tekst samen te stellen. Ook zijn er verschillende parodieën op de tekst in omloop.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency