Grijze import

Betekenis: Grijze import

Ook wel: parallelle import of grijze markt

Bij grijze import worden producten van een bepaalde fabrikant via niet-officiële kanalen geïmporteerd uit een ander land. Hiermee worden de officiële importeurs of distributeurs omzeild. Hierdoor is de winkelier niet gebonden aan de voorwaarden die vaak worden opgelegd door afspraken tussen fabrikanten en hun officiële importeurs en het assortiment dat per land kan verschillen.

Hoewel deze vormen van distributie niet is geautoriseerd door de fabrikanten is deze, in tegenstelling tot de zwarte markt, niet illegaal. Vanuit het oogpunt van mededinging is het zelfs ongewenst dat producenten de volledige distributieketen kunnen beheersen.

Soms proberen producenten de grijze markt in te dammen via claims waarbij een beroep wordt gedaan op het merkrecht of hun intellectuele eigendom. De motivatie hierachter is dat grijze import de reputatie zou kunnen schaden en de prijzen van geautoriseerde verkoopkanalen onder druk zet.

Voordelen en nadelen van grijze import

Winkels en webwinkels die gebruik maken van grijze import kiezen hier over het algemeen voor als de producten in het buitenland goedkoper kunnen worden ingekocht. Door producten goedkoper in te kopen kunnen deze onder de adviesprijs worden aangeboden terwijl er toch voldoende marge gemaakt kan worden.

Modellen die via grijze import zijn ingekocht kunnen soms net wat afwijken van het reguliere aanbod in het land van verkoop. Dikwijls is het artikelnummer het grootste verschil, maar er kunnen ook praktische verschillen zijn zoals beschikbare talen binnen software interfaces. Een ander nadeel van grijze import voor de consument is dat voor ondersteuning vaak geen beroep gedaan kan worden op de plaatselijke officiële supportkanalen.

Grijze import komt vooral veel voor bij auto’s en elektronica zoals witgoed en televisies.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency