Citaat

Betekenis: Citaat

Ook wel: quote

Een citaat of quote is een uitspraak of tekst die letterlijk door iemand anders wordt aangehaald of in een bepaalde publicatie wordt overgenomen.

Bij citeren wordt een tekstpassage of formulering letterlijk overgenomen. Dit in tegenstelling tot een parafrasering, waarbij de auteur de aangehaalde tekst in eigen woorden opschrijft. Bij het gebruik van een citaat is het gebruikelijk om de bron (auteur en herkomst) te vermelden. Bij het schriftelijk overnemen van een citaat dient de quote tussen dubbele aanhalingstekens te worden geplaatst.

Citaatrecht

Het mogen citeren van werk en uitspraken van anderen is geregeld in het citaatrecht. Dit vormt een uitzondering op het auteursrecht. Het citaatrecht maakt dat citeren toegestaan is mits aan enkele voorwaarden wordt voldaan.

Eén hiervan is het toepassen van bronvermelding. Ook moet er sprake zijn van een gerechtvaardigd doel, zoals het bespreken van of leveren van commentaar op een boek, film, toneelstuk, muziekstuk of een toespraak. Het citaat wordt hierbij gebruikt als verduidelijking of het bieden van context binnen een nieuwe opzichzelf staande publicatie, zonder dat er meer wordt overgenomen dan strikt noodzakelijk.

Voor het gebruik van een citaat is in principe geen toestemming van de maker of rechthebbende noodzakelijk. Wel kan deze zich op grond van de auteurswet nog steeds tegen het citeren verzetten.

Wanneer een tekst wordt overgenomen zonder bronvermelding, met het oogmerk het te laten voorkomen alsof de auteur deze zelf heeft geschreven, is er sprake van plagiaat.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency