Thuiskopieheffing
De thuiskopieheffing is een heffing die consumenten betalen bij de aankoop van opslagmedia (zoals lege dvd’s en externe harde schijven) en apparaten (zoals tablets, telefoons en computers). Met de heffing worden auteurs, artiesten en producenten gecompenseerd voor het kopiëren van muziek en films voor privégebruik.
In Nederland is het maken van een kopie van auteursrechtelijk beschermd materiaal toegestaan, mits het voor eigen gebruik is. Het primaire doel van de thuiskopieheffing, die wordt verdeeld door Stichting de Thuiskopie, is het compenseren van auteursrechthebbenden voor de inkomsten die zij hierdoor mislopen.
Illegaal downloaden
Daarnaast werd de thuiskopieheffing gebruikt om auteursrechthebbenden te compenseren voor het downloaden van werk uit illegale bron. Het downloaden van materiaal dat is beschermd door het auteursrecht was in Nederland altijd toegestaan. Enkel het uploaden was illegaal. In 2013 is, als gevolg van een Europese uitspraak, ook ‘illegaal downloaden’ in ons land niet langer toegestaan. Als gevolg hiervan is de thuiskopieheffing verlaagd.