PHP

Betekenis: PHP

Ook wel: PHP Hypertext Preprocessor

PHP is een server-side programmeertaal die kan worden uitgevoerd door webservers om dynamische websites te genereren. Binnen de scripttaal kunnen uiteenlopende bewerkingen worden uitgevoerd, zoals het ophalen en bewerken van informatie die is opgeslagen in een database. De uitkomst hiervan is doorgaans een HTML-document dat vervolgens wordt getoond in de browser van een bezoeker.

PHP wordt veel gebruikt door CMS-systemen en voor het aansturen van dynamische websites zoals discussieforumswebshops en weblogs. Voor de opslag van data gebruiken websites en webapplicaties gebaseerd op PHP vaak gebruik van databasesystemen als MySQL of MariaDB.

Om PHP-scripts te kunnen uploaden naar en laten uitvoeren door de webserver, dient deze te beschikken over ondersteuning voor PHP. Dat is bij veel hostingproviders standaard het geval, met name als webservers beschikken over een open source besturingssysteem gebaseerd op Linux. PHP-scripts hebben de extensie .php. Bij gebruik van vriendelijke URL’s is deze niet zichtbaar. Enkel de code die het script genereert is zichtbaar voor de bezoeker.

Andere serverside scripttalen zijn ASP (Active Server Page), JSP (Java Server Page), Python en ColdFusion.

Afkorting PHP

PHP stond oorspronkelijk voor Personal Home Page. De taal werd aanvankelijk ontwikkeld voor het aansturen van eenvoudige persoonlijke homepages. Naar mate de taal zich verder ontwikkelde, dekte de verklaring niet langer de lading. Bij versie 3.0 werd de betekenis van PHP veranderd in een recursief acroniem: PHP Hypertext Preprocessor.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency