Remote
Remote Desktop Software gaat over het volledig overnemen van een PC op afstand. Dit is inclusief het gebruik van de muis en het toetsenbord. Deze Microsoft-technologie zorgt ervoor dat meerdere personen tegelijkertijd toegang krijgen tot een computer. Deze computer wordt dan de “Remote” genoemd. Deze toegang krijgen ze via een PC die de “Client” wordt genoemd. De “Remote” en “Client” kunnen computers zijn van elk type, met allerlei soorten specificaties, besturingssoftware en hardware.
Werking Remote Computing
Clienten krijgen toegang tot de Remote computer door middel van een wachtwoord. De Remote stelt dit wachtwoord vast en moet op de Client PC ingevuld worden tijdens de inlog-procedure. Wanneer de inlog-procedure succesvol is voltooid kan de gebruiker van de Client PC alles gebruiken en besturen op de Remote computer. Omdat de Remote PC vanaf een afstand bestuurd kan worden is er geen persoon nodig bij de Remote PC. Tot de Client uitlogt is er een verbinding tussen Client en Remote van een onbepaalde duur.
Deze technologie is vooral populair onder bedrijven. Remote computing biedt namelijk de mogelijkheid om meerdere werknemers tegelijkertijd aan te melden op één computer. Deze werkmethode vermindert de werklast voor de ict-afdeling en het bedrijf. Stel dat er een nieuw programma geïnstalleerd moet worden hoeft dit alleen op de Remote PC gedaan worden. Het nadeel is wel dat als er een probleem opspeelt bij de Remote computer hebben alle onderliggende Client computers hier ook last van.
Soorten Remote verbindingen
De verschillende manieren om een Remote verbinding vast te stellen zijn:
- LAN: De deelnemende computers zitten op hetzelfde netwerk maar hebben een unieke naam. De Client PC moet de unieke netwerknaam van de Remote PC weten om verbinding te maken.
- Internet: Hiervoor heb je de IP nodig van de Remote en Client PC. Daarnaast moeten de computers door de firewall komen om verbinding te maken. Dit is ideaal voor mensen die thuis werken, zeker in de huidige coronacrisis.
- Dynamisch IP op internet: De IP-adressen zijn door de meeste Internet Service Provider dynamisch gemaakt. Dit betekent dat ze periodiek veranderen van adres, voor een beter beveiliging. Aangezien men geen zin heeft telkens de Remote en Client PC opnieuw aan te passen kan er gebruik gemaakt worden van Dynamic DNS. Dynamic DNS zorgt ervoor dat de Remote PC een vaste host naam krijgt. De hostnaam verwijst dan vervolgens door naar het nieuwe IP-adres.