Zetspiegel

Betekenis: Zetspiegel

Ook wel: zetbreedte

De zetspiegel is het bedrukte gedeelte van een pagina. De grootte hiervan wordt bepaald door de maat van het papier en de marges aan de randen van de pagina.

De verhouding tussen zetspiegel en witruimte van een bladzijde wordt ook wel bladspiegel genoemd en is medebepalend voor de uitstraling en leesbaarheid van een document en zijn tekst. Behalve de visuele uitstraling bepalen de zetspiegel en bladspiegel ook het aantal woorden per pagina en per tekstregel. De lengte van tekstregels wordt ook wel de zetbreedte genoemd.

Vooral bij bepaalde soorten drukwerk, zoals kranten, tijdschriften en brochures, wordt de zetspiegel meestal verdeeld in meerdere kolommen. Elke kolom krijgt hierbij een eigen zetspiegel. Om de beschikbare zetspiegel zo effectief mogelijk te gebruiken wordt vaak gebruik gemaakt van woordafbreking.

Als onderdelen van de pagina, zoals foto’s, zich uitstrekken tot buiten de zetspiegel (of zelfs tot aan de rand van de pagina) dan wordt dit aflopend genoemd. Ook kopteksten, voetteksten en paginanummers worden over het algemeen niet als onderdeel van de zetspiegel beschouwd.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency