Cursief

Betekenis: Cursief

Ook wel: italic

Cursief of italic wil zeggen dat letters licht naar rechts hellend worden afgedrukt. Behalve dat de letters scheef staan zijn ze ook sierlijker. Dit komt doordat deze fontvariant is gebaseerd op de handgeschreven kalligrafie van vóór de opkomst de boekdrukkunst.

De schuine letterstijl werd in Italië ontwikkeld om drukletters te laten lijken op de voorheen in kanselarijschrift geschreven documenten. In deze handgeschreven teksten werden de letters aan elkaar geschreven zodat documenten sneller gereproduceerd konden worden.

In de hedendaagse typografie wordt cursief schrift onder meer veel gebruikt om woorden te benadrukken en om titels of eigennamen aan te duiden. In dit opzicht vormt het een aanvulling op het toepassen van interpunctie. Om een woord nadruk te geven wordt het in plaats van schuingedrukt ook wel vetgedrukt gemaak.

Cursief moet niet worden verward met obliek. De overeenkomst tussen cursief en obliek is dat de letters bij beiden iets naar rechts hellen. Het verschil is dat obliek geschreven letters verder identiek zijn aan de romeinvariant binnen het lettertype.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency