WiFi
Ook wel: Wireless Fidelity of wireless local area network (wlan)
Wi-Fi is een standaard voor draadloze computernetwerken die gebruik maakt van radiosignalen in de 2,4GHz of 5,0GHz-band. Computers en laptops die zijn voorzien van een wifi-adapter kunnen communiceren met een computernetwerk dat is voorzien van één of meerdere access points.
Steeds meer apparaten worden voorzien van wifi. Hieronder zijn uiteraard ook tablets en smartphones. Op locaties waar WiFi aanwezig is kunnen apparaten verbinding maken met het internet zonder dat zij fysiek verbonden hoeven te zijn met het lokale computernetwerk.
Gratis WiFi
Veel restaurants, cafés, koffiezaken en hotelaccommodaties bieden gratis Wifi aan hun klanten. In de hoop meer klanten te trekken, die vervolgens ook langer blijven, verwachten zij hun omzet te kunnen vergroten.
Volledig gratis wifi bestaat uiteraard niet. Veel koffiezaken verplichten gebruikers van wifi om regelmatig een consumptie te nemen, of beperken de toegang tot het wifi-netwerk tot een maximale tijdsduur, om te voorkomen dat bezoekers de locatie als gratis werkplek gebruiken, zonder dat dit omzet oplevert.
Behalve in de horeca is gratis wifi ook te vinden in de trein, op het station en in sommige winkels. Steeds meer steden bieden in het centrum gratis wifi aan. Doel is om aantrekkelijker te worden voor toeristen en hen lokale informatie aan te kunnen bieden.
Sommige restaurants kiezen ervoor om juist geen wifi aan te bieden. Daar heerst het motto ‘hier praten we met elkaar’. Het is een feit dat veel gasten bij binnenkomst van een restaurant eerst checken wat het wifi-wachtwoord is.
Een accesspoint of netwerk dat gratis of tegen betaling wordt aangeboden aan derden wordt ook wel een hotspot genoemd.
Beveiliging
De toegang tot een wifi-netwerk kan op verschillende manieren worden afgeschermd. De bekendste is de verplichting om bij het maken van een verbinding een wachtwoord of security code op te geven. Tot het juiste wachtwoord is gegeven kan geen gebruik worden gemaakt van het netwerk.
Ook kan de toegang tot het netwerk worden beperkt tot bepaalde apparaten. Dit wordt meestal geregeld door het toepassen van een filter dat kijkt naar het MAC-adres van het apparaat dat verbinding probeert te maken.
Gebruikers van wifi-netwerken dienen zich te realiseren dat dit niet alleen toegang geeft tot het internet, maar ook tot andere apparaten die verbonden zijn met het netwerk. Wifi-verkeer kan in theorie worden afgeluisterd. En als de beveiliging niet goed is geregeld kunnen andere gebruikers zich toegang verschaffen tot persoonlijke informatie. Bij het verbinden met openbare wifi-netwerken is het verstandig om gebruik te maken van een firewall en opties om bestanden en mappen te delen binnen het netwerk uit te schakelen.
Het opzetten van fake wifi-netwerken in de hoop dat mensen hier verbinding mee zullen maken wordt steeds meer toegepast. Het vervolgens tonen van gemanipuleerde websites om belangrijke gegevens te ontfutselen is een vorm van phishing.
Locatiebepaling
Doordat elk wifi-netwerk een eigen code heeft, welke onderdeel is van de techniek om te verbinden met het netwerk, kan wifi ook worden gebruikt voor locatiebepaling.
Google is één van de bedrijven waarvan algemeen bekend is dat het actief locatiegegevens van wifi-netwerken verzamelt. Door de locatie van wifi-netwerken op te slaan kan een gebruiker daarna vrij nauwkeurig zijn locatie laten bepalen zonder zelf gebruik te hoeven maken van GPS.
Dit is een groot voordeel voor apparaten die niet over GPS beschikken, maar helpt ook bij het optimaliseren van de accuduur van mobiele apparaten en de bepaling van de locatie in gebouwen.