Gmail

Betekenis: Gmail

Ook wel: Google Mail

Gmail (voluit Google Mail) is de gratis e-maildienst van Google. Gmail is geïntroduceerd in april 2004 en was destijds om twee redenen opzienbarend. Enerzijds omdat een gratis e-mailbox van 1 gigabyte werd aangeboden, in die tijd een revolutie (Hotmail.com bood destijds gratis 2 MB aan). Anderzijds omdat voor de aanvraag van een Gmail-account in eerste instantie een uitnodiging noodzakelijk was.

Gebruikers van Gmail krijgen een gratis e-mailadres eindigend op ‘@gmail.com’ en kunnen e-mailberichten lezen en versturen via webmail. Ook kan gebruik worden gemaakt van officiële Gmail-apps voor diverse mobiele platformen en zijn IMAP en POP3 beschikbaar.

Sinds de start van Gmail wordt de hoeveelheid beschikbare opslagruimte continu vergroot. Begin 2015 bedroeg deze 15 GB. Met deze ruimte wil Google zijn e-mailproduct onderscheiden van concurrenten. Door de jaren heen zijn door Google enkele producten ontwikkeld die voortborduren op het succes van Gmail. Een voorbeeld van een betaalde dienst is Google Apps for Business, een bundel van zakelijke online diensten, waaronder zakelijke e-mail.

Aanmelding voor Gmail was in eerste instantie invite-only. Bij de start van de dienst werd een beperkte groep internetgebruikers uitgenodigd een account aan te maken. Zij konden vervolgens op beperkte schaal nieuwe gebruikers uitnodigen. Op deze wijze werd een hype rondom Gmail gecreëerd; wilde je Gmail uitproberen dan moest je wachten tot iemand in je omgeving een uitnodiging met je kon en wilde delen. Dit is een tactiek die Google en anderen ook daarna met andere producten heeft toegepast, vaak met redelijk tot groot succes.

In enkele landen kan de naam Gmail niet worden gebruikt in verband met merkenrechtkwesties. Zo ging de dienst in Engeland en Duitsland lange tijd als ‘Google Mail’ door het leven.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency