Web Content Accessibility Guidelines
Ook wel: WCAG
De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) is een document met richtlijnen vastgesteld door het W3C voor toegankelijke content op het web.
Het volgen van deze verzameling richtlijnen bevordert de accessibility oftewel de toegankelijkheid van webpagina’s voor mensen met een functiebeperking. Voorbeelden van dergelijke beperkingen zijn blindheid en slechtziendheid, motorische beperkingen, doofheid en slechthorendheid, leerproblemen en cognitieve beperkingen.
Aanbevelingen voor toegankelijke content
De WCAG bevat voorschriften om content zo toegankelijk mogelijk te maken voor doelgroepen met uiteenlopende beperkingen. Aanbevelingen gaan bijvoorbeeld over kleurgebruik, begrijpelijke teksten, toegankelijke broncode en het aanbieden van alternatieve content voor afbeeldingen, audio en video.
Het ontwerpen en bouwen van webpagina’s en het schrijven van content aan de hand van de WCAG helpt ook om content beter toegankelijk te maken voor webbrowsers en apparaten met afwijkende functionaliteiten waaronder smartphones en tablets. Een andere bijwerking is optimalisatie voor zoekmachines.
De richtlijnen hebben betrekking op de principes waarneembaarheid, bedienbaarheid, begrijpelijkheid en robuustheid van websites, webapplicaties, content en individuele onderdelen hiervan. Elk van deze richtlijnen bevat succescriteria die weer zijn onderverdeeld in drie niveaus (A, AA en AAA) waarbinnen aan de criteria kan worden voldaan.
Bevordering van toegankelijkheid
In veel landen wordt het toepassen van de Web Content Accessibility Guidelines of afgeleide richtlijnen vastgelegd in regelgeving waaraan in elk geval overheidsinstellingen zich dienen te houden. In Nederland moeten (semi)overheidsinstellingen sinds december 2018 voldoen aan WCAG 2.1 niveau A en AA.
In Nederland houdt de Stichting Accessibility zich bezig met de bevordering van digitale toegankelijkheid. Bij voorlichting, advisering en toekenning van het Waarmerk Drempelvrij.nl baseert de stichting zich mede op de WCAG.