Doelgroep

Betekenis: Doelgroep

Ook wel: target audience

Een afgebakende groep personen of instellingen waar een product, dienst, campagne of organisatie zich richt, noemen we een doelgroep. Binnen een markt kunnen doelgroepen worden onderscheiden doordat de leden van de groep bepaalde kenmerken delen. Enkele voorbeelden van doelgroepen: jongeren, hoger opgeleiden, huisvrouwen, werkzoekenden en early adopters.

In marketing neemt het begrip doelgroep een belangrijke plaats in. Een doelgroep is vaak een logisch gevolg van de kenmerken van een product of dienst of de doelstellingen van een organisatie, maar niet altijd.

De doelgroep is erg bepalend voor het gewenste imago. De boodschap en de vorm waarin deze wordt overgebracht dient te worden afgestemd op de doelgroep. Een reclameboodschap voor jongeren zal een andere tone of voice hebben dan een promotie gericht op ouderen.

Ook is de doelgroep van belang voor de kanalen die worden ingezet. Merken die een breed publiek willen bereiken kiezen bijvoorbeeld voor reclamespotjes op prime time op grote tv-zenders. Een bedrijf met een product dat zich richt op een niche zal eerder zoekmachinemarketing inzetten om in contact te komen met potentiële klanten waarvoor dit product interessant is.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency