RGB
Ook wel: red, green and blue
De afkorting van het kleurenmodel RGB staat voor Red, Green and Blue. Het is een systeem om kleuren vast te leggen in een code. Kleuren worden in het RGB-systeem ontleend in aandelen rood, groen en blauw.
RGB is een zogenaamd additief kleurenmodel. Hierbij is zwart de basiskleur, waarbij de kleurencomponenten worden gebruikt om bepaalde kleuren licht toe te voegen. Door alle kleuren samen te tonen kan wit worden verkregen. Hiermee wijkt RGB af van subtractieve kleurenmodellen zoals CMYK, waar een vermenging van alle kleuren juist zwart oplevert.
De RGB-kleurcodering wordt voornamelijk gebruikt voor kleuren die worden getoond op een beeldscherm. Naast computers, tablets en smartphones maken ook televisies al decennialang gebruik van het RGB-kleurensysteem. De mate van rood, groen en blauw licht vormt gezamenlijk de gewenste kleur. Door bijvoorbeeld rood en groen te mengen wordt geel verkregen.
Aantal RGB-kleuren en notatie
Meestal wordt bij RGB-kleuren gebruik gemaakt van 8 bits, zodat het aandeel van elke mengkleur in 255 stapjes kan worden uitgedrukt. Zodoende kunnen 16,7 miljoen verschillende kleuren gecodeerd worden.
RGB-kleuren worden zowel in het decimale als het heximale stelsel genoteerd. De volgende voorbeeldnotaties zijn kleurcodes voor dezelfde kleur paars: #8b44c0 en rgb(139, 68, 192). De eerste (hexadecimale) notatie wordt veel gebruikt bij webdesign.
In RGBA, een uitbreiding op RGB, kan naast de kleurwaardes voor rood, groen en blauw ook een alphawaarde voor transparantie worden aangegeven.