RGBA

Betekenis: RGBA

Ook wel: red, green, blue and alpha

De afkorting RGBA staat voor Red, Green, Blue and Alpha. Het is een systeem om de kleuren en transparantie van een afbeelding vast te leggen in een code. RGBA is een uitbreiding op het RGB-kleursysteem.

Net als bij RGB worden kleuren in het RGBA-systeem ontleend in aandelen rood, groen en blauw. De eerste drie getallen in een RGBA-kleurcode corresponderen met deze drie kleuren. Het laatste cijfer geeft de mate van transparantie, of eigenlijk juist de ondoorzichtigheid, van een kleur of corresponderende pixel aan. Deze transparantie bepaalt in hoeverre de ondergrond door een afbeelding heen zal schijnen.

RGBA-notatie

Meestal wordt bij RGB-kleuren gebruik gemaakt van 8 bits, zodat het aandeel van elke mengkleur in 255 stapjes kan worden uitgedrukt. Zodoende kunnen 16,7 miljoen verschillende kleuren gecodeerd worden. Ook voor het alphakanaal zijn doorgaans 8 bits beschikbaar, al worden alphawaarden in een RGBA-code vaak opgeschreven als een percentage of decimaal.

RGB-kleuren worden zowel in het decimale als het heximale stelsel genoteerd. Er zijn verschillende manieren om een RGBA-combinatie te noteren Binnen webdesign wordt meestal met deze notatie gewerkt: rgba(139,​ 68,​ 192, 0.4).

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency