CMYK

Betekenis: CMYK

Ook wel: cyan, magenta, yellow, and key of Europaschaal

De afkorting van het kleurenmodel CMYK staat voor Cyan, Magenta, Yellow and Key Color. Het is een systeem om kleuren vast te leggen in een code. Kleuren worden in het CMYK-systeem ontleend in aandelen cyaan (lichtblauw/turkoois), magenta (felroze/fuchsia), geel en zwart (key plate).

De schaal voor drukkleuren bestaand uit cyaan, magenta en geel is in 1965 vastgelegd in de standaard DIN 16539. Deze standaardschaal is bekender onder de naam Europa-schaal.

CMYK is een zogenaamd subtractief kleurenmodel. Hierbij is wit de basiskleur, waarbij de kleurencomponenten worden gebruikt om bepaalde kleuren uit te filteren. De meest donkere kleuren worden verkregen door meerdere componenten in hoge waardes samen te voegen. Hiermee wijkt CMYK af van additieve kleurenmodellen zoals RGB, waar een vermenging van alle  kleuren juist wit oplevert.

De CMYK-kleurcodering wordt voornamelijk gebruikt voor drukwerk. De vier drukkleuren vormen gezamenlijk de gewenste kleur. Naast CMYK bestaat ook CMY, een vergelijkbaar kleurmodel maar zonder zwart. In dit systeem is het op een lichte achtergrond echter erg lastig om donkere kleurtinten goed af te drukken. Vandaar binnen CMYK de toevoeging van zwart via de ‘key plate’, die zich ook beter leent om details aan te brengen.

Een ander kleurmodel dat veel wordt gebruikt voor drukwerk en het standaardiseren van kleuren voor uiteenlopende toepassingen is PMS.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency