Content delivery network
Ook wel: cdn of content distribution network
Een content delivery network is een netwerk bestaande uit proxyservers en webservers. De configuratie van de servers is er volledig op ingericht om informatie zo snel mogelijk bij een gebruiker te krijgen. CDN’s worden vooral gebruikt voor het aanbieden van statische bestanden zoals afbeeldingen, banners, scriptbestanden, stylesheets, bestandsdownloads en voor het streamen van audio en video.
Steeds meer websites maken voor hun statische content gebruik van content delivery networks. Ze vormen een steeds belangrijker onderdeel van de ruggegraat van het internet. Door het gebruik van een cdn kan de laadtijd van internetsites en downloads vrij eenvoudig worden ingekort. Ook is het makkelijker om archieven bestaande uit zeer grote hoeveelheden informatie en bestanden online op te slaan en te ontsluiten.
CDN-technologie
Voor snelle verbindingen en korte routes maken deze platforms meestal gebruik van servers in verschillende datacentra op meerdere plaatsen in de wereld. Het werken met meerdere servers en locaties zorgt ook voor een hogere beschikbaarheid van de servers en de informatie die zij serveren. Daarnaast kunnen content delivery netwerken zorgen voor aanvullende diensten zoals firewalls, licentiebeheer en bescherming tegen DDoS-aanvallen.
Er bestaan verschillende softwareoplossingen om zelf een cdn te hosten. De meeste websites die gebruik maken van een cdn doen dit door gebruik te maken van gespecialiseerde bedrijven, zoals Amazon Web Services en Cloudflare. Andere CDN-oplossingen zijn zowel beschikbaar in de vorm van software om zelf een cdn in te richten als in de vorm van software as a service. Een voorbeeld van deze laatste categorie is Azure van Microsoft.
Diverse ontwikkelaars en aanbieders van tools en producten, zoals Google Fonts en jQuery, bieden hun producten optioneel via eigen content delivery networks aan. Webontwikkelaars hoeven in hun code daardoor alleen een verwijzing op te nemen nar deze locaties.