Deep Learning
Deep learning is een subveld van machine learning dat zich richt op het ontwikkelen van algoritmes die in staat zijn om op basis van grote hoeveelheden data, zelfstandig te leren en beslissingen te nemen. Het wordt gezien als een van de belangrijkste ontwikkelingen binnen de kunstmatige intelligentie en heeft geleid tot indrukwekkende resultaten op het gebied van spraakherkenning, beeldherkenning en natuurlijke taalverwerking.
Hoe werkt deep learning?
Deep learning is een techniek binnen machine learning die gebruik maakt van kunstmatige neurale netwerken. Deze netwerken bestaan uit verschillende lagen van kunstmatige neuronen, die met elkaar verbonden zijn. Elk van deze neuronen voert een eenvoudige berekening uit op de input die het ontvangt en geeft vervolgens een output door aan de volgende laag. Door deze lagen van neuronen te combineren en ze te trainen met grote hoeveelheden data, kunnen deze neurale netwerken complexe patronen in de data leren herkennen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld objecten herkennen in afbeeldingen, spraak omzetten in tekst of een diagnose stellen op basis van medische gegevens.
Het bijzondere aan deep learning is dat het in staat is om zelfstandig functies en representaties te leren die nodig zijn voor het uitvoeren van een bepaalde taak. Hierdoor is deep learning erg geschikt voor taken waarbij het lastig is om de relevante kenmerken handmatig te definiëren.