Proactief

Betekenis: Proactief

Proactief, een proactieve houding of een proactieve mentaliteit is een houding waarbij initiatief wordt genomen voordat een vraag wordt gesteld of een behoefte wordt waargenomen. Een organisatie die proactief is kijkt vooruit en neemt de regie in handen. Er worden keuzes gemaakt en acties ingezet met het oog op toekomstige kansen en bedreigingen.

Met proactiviteit kunnen bepaalde gebeurtenissen of ervaringen worden voorkomen of kan hier door op tijd inspelen van worden geprofiteerd. Op verschillende manieren kan een proactieve houding naar een afnemer de kwaliteit van de dienstverlening en de de beleving van de klant bevorderen. Het innemen van een proactieve houding richting biedt kansen om problemen op te lossen voordat die zich voordoen en kan in behoeftes worden voorzien waarvan de klant zich nog niet bewust is of die hij nog niet kenbaar heeft gemaakt.

Van iemand die proactief is wordt ook wel gezegd dat hij of zij een vooruitziende blik heeft. Proactieve personen zullen vaak het initiatief nemen, de richting bepalen en de leiding in handen nemen. Proactiviteit en een proactieve houding zijn veelgevraagde kwaliteiten in vacatureteksten.

Het tegenovergestelde van proactief is reactief.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency