Licensing

Betekenis: Licensing

Licensing is het onder licentie (laten) uitbrengen van producten van een bepaald merk door een andere fabrikant of verkooporganisatie. Licensing kan betrekking hebben op auteursrecht, maar ook op het basale recht om een product met een bepaalde naam of een bepaald merk op de markt te mogen brengen.

Wanneer grote supermarktketens weer eens een actie hebben waarbij zij figuurtjes weggeven bij de boodschappen waar voetballers of tekenfilmfiguren op staan afgebeeld, doen zij dit onder licentie van de eigenaar van de instantie die hiervoor de rechten in handen heeft. Om dit te mogen doen zullen zij in de praktijk een vergoeding moeten betalen aan deze eigenaar of exploitant.

Bij de verkoop van de tv-divisie van Philips werd met de nieuwe eigenaar afgesproken dat deze tv’s mocht blijven produceren en verkopen onder de merknaam Philips. Ook dat is een vorm van licensing.

Gebruikslicenties

Voor sommige producten bestaat het verdienmodel niet uit een betaling per product maar uit een vergoeding voor het gebruik. Dit komt vooral veel voor bij computerprogramma’s en andere informatiesystemen. De gebruiker koopt hierbij niet (alleen) het product, maar dient een gebruikerslicentie af te nemen voor één of meerdere gebruikers of installaties. Aan een gebruikslicentie zijn eenmalige dan wel terugkerende kosten verbonden, maar vaak ook voordelen zoals ondersteuning en gratis updates.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency