B-merk

Betekenis: B-merk

Ook wel: prijsmerk

Een B-merk is een merkartikel met een minder grote naamsbekendheid en lagere kwaliteitsbeleving dan een A-merk. De producten van B-merken zijn vaak sterk geïnspireerd of zelfs rechtstreeks geïmiteerd van A-merkproducten. Desondanks wordt er meer aandacht besteed aan het opbouwen van een reputatie en merkbeleving dan bij C-merken.

Een belangrijke reden waarom consumenten kiezen voor B-merken is de prijs. Doordat er minder tot geen reclame voor wordt gemaakt is de consumentenprijs doorgaans lager dan die van A-merken. Het verschil bedraagt gemiddeld zo’n 20%. De meeste B-merkproducten doen ondanks de lagere prijs en populariteit in kwaliteit niet onder van hun bekendere tegenhangers.

Niet zelden komen B-merkproducten uit dezelfde fabriek als A-merken. Hierbij is vaak sprake van een andere samenstelling. Ook kan de kwaliteitscontrole soepeler zijn. B-merken kunnen door hun lagere prijs een breder publiek aanspreken. Doordat zij vooral concurrerend zijn vanwege hun prijs is het echter lastiger om klanten vast te houden.

Een B-merk kan zowel onafhankelijk zijn of eigendom van een concern met meerdere merken. Wanneer een B-merk eigendom is van het winkelbedrijf waar het wordt verkocht spreken we over een huismerk of eigen merk.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency