E-learning

Betekenis: E-learning

E-learning is een verzamelterm van leeromgevingen waarbij er gebruik wordt gemaakt van informatie- en communicatietechnologieën. De letter E verwijst dan ook naar de elektronische component. E-learning maakt het mogelijk gemaakt om volledig op afstand gebruik te maken van leermethoden. Deze digitale leermethoden worden veelvuldig toegepast in het onderwijs, het bedrijfsleven en door de overheid. De lesstof kan worden aangeboden door middel van teksten maar er kunnen ook interactieve elementen (in vorm van spelletjes en video’s) aan de lesstof worden toegevoegd. De digitale lesmaterialen worden meestal geplaatst in een digitale leeromgeving. Deze leeromgeving wordt ook wel een Learning Management System (LMS) genoemd. Deze omgeving kan op een dusdanige manier worden vormgegeven dat er desgewenst uitsluitend toegang kan worden verstrekt aan geautoriseerde gebruikers.

Voordelen van e-learning

E-learning is een flexibele vorm van het aanbieden of gebruik maken van onderwijs dat veel praktische voordelen kent. De lesstof is bijvoorbeeld 24/7 beschikbaar en de cursist kan het programma vaak in eigen tempo doorlopen. Daarnaast is er sprake van een besparing in zowel tijd als kosten. Er hoeven immers geen reisbewegingen gemaakt te worden en de bijbehorende kosten hoeven niet te worden gemaakt. Daarnaast is de lesstof relatief eenvoudig aan te passen en kan hierdoor goed up-to-date gehouden worden. Tot slot biedt e-learning alle mogelijkheden om een digitaal portfolio vorm te geven waarin de voortgang van de cursist en de behaalde resultaten kan worden vastgelegd.

Internet onderwijs biedt ook alle mogelijkheden voor blended learning. Dit is een lesmethode die ook wel als hybrid learning bekend staat. Bij deze lesmethode wordt e-learning gebruikt als ondersteuning bij een onderwijsprogramma waarbij persoonlijk contact tussen de onderwijzer en diens cursisten/ leerlingen de basis vormt.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency