Verticale zoekmachine

Betekenis: Verticale zoekmachine

Ook wel: vertical of vertical search engine

Een verticale zoekmachine is een website die in tegenstelling tot reguliere zoekmachines is gespecialiseerd in een bepaald onderwerp. Voorbeelden van categoriën of niches zijn zorgverzekeringen, vliegtickets, huizen en auto’s. Verticale zoekmachines onderscheiden zich met een diepgaande kennis van hun branche en praktische zoekmogelijkheden om resultaten te filteren en vergelijken.

De zoekresultaten van de meeste verticale zoekmachines zijn afkomstig van het internet (dankzij een crawler) en van partners waarmee wordt samengewerkt. In veel gevallen wordt de beschikbare informatie aangevuld en verrijkt door een redactie. Een verticale zoekmachine wordt ook wel een vertical genoemd.

Bij vrijwel alle verticals is het verdienmodel gebaseerd op adverteerders. Deze advertenties kunnen bestaan uit conventionele banners en tekstlinksadvertorials, een uitgebreidere vermelding of een hogere positie in de zoekresultaten. Bij sommige specialistische zoekmachines en vergelijkers betalen bedrijven voor elke doorklik of per gegenereerde verkoop of lead.

Funda, Vliegtickets.nl, Kieskeurig, Independer en Hapsalons.nl zijn enkele voorbeelden van verticale zoekmachines.

[Inclusief kortingscode]
[Inclusief kortingscode]