Testimonial

Betekenis: Testimonial

Ook wel: getuigenisendorsementaanbeveling of getuigschrift

Een testimonial of getuigenis is een verklaring van een klant over zijn positieve ervaring met een product of bedrijf. Testimonials kunnen zowel korte quotes als langer verhalen zijn. Meestal betreft het een geschreven tekst, maar ook audio en video zijn mogelijk.

Testimonials worden veel gebruikt op zakelijke websites, in brochures en in advertenties en reclames. Het begrip testimonial slaat meestal op aanbevelingen door gewone consumenten. De vergelijkbare term endorsement slaat vooral op aanbevelingen door beroemdheden of personen met autoriteit binnen het betreffende vakgebied.

Testimonials zijn een vorm van consumer-generated advertising. Dankzij een positieve klantreis kunnen vanzelf ambassadeurs ontstaan. Klanten kunnen hun goede ervaringen uit eigen beweging te delen via sociale mediaforums, vergelijkingssites of door het schrijven van een artikel op een blog. In dat geval is de testimonial een soort review en een vorm van viral marketing en mond-tot-mondreclame.

Bedrijven kunnen ook actief ervaringen van klanten verzamelen om te gebruiken op hun website en reclame-uitingen. Hierbij komt het ook wel voor dat testimonials worden verzonnen. Het voorspiegelen van fictieve aanbevelingen als echte klantervaringen is uiteraard een vorm van misleiding.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency