Woordspeling

Betekenis: Woordspeling

Ook wel: woordgrap of pun

Woordspeling is een verzamelbegrip voor het spelen met taal. Bij woordspel wordt vaak gebruik gemaakt van woorden met verschillende betekenissen of van creatieve combinaties, verwisselingen of verdraaiingen van woorden. Woordspelingen worden als stijlfiguur meestal toegepast om een tekst grappig te maken.

In reclame worden woorspelingen vaak gebruikt om teksten beter te laten opvallen en beklijven. Een komische woordspeling kan tevens worden gebruikt als dubbele bodem om op gevatte wijze een dieper liggende boodschap over te brengen. Soms bevatten woordspelingen een metafoor.

Met een woordspeling kan op subtiele wijze een goede grap worden gemaakt. Woordspelingen kunnen ook makkelijk als flauw worden opgevat. Woordspelingen die ergernis opwekken kunnen beter worden vermeden.

No pun intended

De Engelse vertaling van het begrip woordspeling is wordplay of pun. Wanneer een woordspeling (zogenaamd) onbewust wordt gemaakt en niet grappig is bedoeld, wordt ter verdediging ook wel de zin ‘no pun intended’ aangevoerd.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency