E-E-A-T
Google E-E-A-T is een belangrijk concept voor SEO en staat voor Ervaring, Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid (Trust). Dit model helpt Google te bepalen welke websites en inhoud het meest waardevol zijn voor gebruikers. De focus ligt hierbij niet alleen op de inhoud zelf, maar ook op de kwaliteiten van de auteurs en de websites die de informatie aanbieden. Door E-E-A-T goed toe te passen, vergroot je de kans om hoger in de zoekresultaten van Google te komen.
Van E-A-T naar E-E-A-T
Sinds de verschuiving in Google’s benadering, speelt ervaring een steeds grotere rol. Waar voorheen de nadruk lag op de expertise van de auteur, heeft Google nu ervaring toegevoegd aan het E-A-T model, wat resulteert in E-E-A-T. De nieuwe afkorting staat voor Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness (Ervaring, Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid). Dit benadrukt dat inhoud niet alleen moet worden geschreven door experts, maar ook door mensen die ervaring hebben in het onderwerp waarover ze schrijven.
EEAT voor het Google Algoritme
Zowel auteur als website moeten dus EEAT implementeren. Om als auteur een EEAT-waardige inhoud te produceren kun je kijken naar waar de doelgroep op zoek is. Geef wat ze zoeken, of zelfs beter. Door een zoekwoordenonderzoek te doen leer je de intentie van de zoeker te begrijpen. Er zijn een aantal tips om ervoor te zorgen dat je EEAT zo goed mogelijk implementeert:
- Ervaring (Experience): De inhoud moet gebaseerd zijn op de persoonlijke ervaring van de auteur. Een artikel over gezondheid dat geschreven is door een arts met praktijkervaring heeft meer waarde dan theoretische kennis alleen.
- Expertise (Expertise): Het versterken van de expertise kan door referenties, studies en gedegen bronnen te gebruiken. Voor auteurs is het belangrijk om een bewezen kennis van het onderwerp te tonen, bijvoorbeeld door ervaring in het vakgebied.
- Autoriteit (Authoritativeness): De autoriteit van zowel de website als de auteur wordt beoordeeld op basis van externe citaties en verwijzingen. Des te meer je werk geciteerd wordt, des te meer autoriteit je hebt opgebouwd in het vakgebied.
- Betrouwbaarheid (Trustworthiness): De betrouwbaarheid van de website kan verhoogd worden door transparantie en duidelijke informatie, zoals een ‘Over ons’ pagina en links naar klantenservice of beveiligde betaalmethoden. Voor de auteur ligt het vertrouwen in de kwaliteit van de inhoud en de geloofwaardigheid van de bronnen die worden gebruikt.