Black Friday

Betekenis: Black Friday

Ook wel: Zwarte Vrijdag

Black Friday is de dag na de Amerikaanse nationale feestdag Thanksgiving Day. Het wordt beschouwd als de aftrap van de periode om inkopen te doen voor kerst.

Op de vierde donderdag van november tonen mensen in de Verenigde Staten en Canada hun dankbaarheid voor de oogst en andere waardevolle zaken in het leven. Om grote families verspreid over het land de kans te geven om samen te zijn met Thanksgiving Day hebben veel werkenden de vrijdag na Thanksgiving Day vrij. Zo ontstaat een lang weekend van vier vrije dagen.

De traditie om op Black Friday kerstinkopen te doen is aangewakkerd doordat winkels, vooral grote warenhuizen, op deze dag massaal stunten met kortingen op hun producten. Hun doel is om zo veel mogelijk klanten te trekken. Soms is de uitverkoop ook bedoeld om ruimte te maken voor nieuw assortiment gericht op de kerstdagen.

De dag is de perfecte gelegenheid om koopjes te scoren voor Kerstmis. Vaak gaat het om eenmalige aanbiedingen waarvoor een beperkte voorraad geldt. Klanten worden zowel door de tijdelijkheid van de acties als de drukte in de winkels gedwongen om snel te beslissen en hun slag te slaan.

Niet zelden zorgt Black Friday rond winkelcentra voor verkeersopstoppingen en parkeerproblemen. Om op die belangstelling in te spelen hanteren veel winkels aangepaste openingstijden. Sommige zaken gaan zelfs ’s nachts al open.

Zwarte vrijdag

De laatste jaren is het fenomeen Black Friday ook in Nederland en België sterk in opkomst. Winkelketens proberen met het overnemen van dit fenomeen extra klanten naar hun winkels te trekken. Er wordt steeds meer geadverteerd met aanbiedingen die alleen op Black Friday (en soms het aansluitende weekend) gelden.

Behalve voor de kerstdagen staat Black Friday bij ons vooral in het teken van het kopen van cadeaus voor het Sinterklaasfeest. Zwarte Vrijdag is de ideale dag om voordelig cadeautjes te scoren voor pakjesavond.

Waar komt de naam Black Friday vandaan?

De term Black Friday schijnt het eerst officieel gebruikt te zijn in de jaren ’50 door de politie van Philadelphia vanwege de door shoppers veroorzaakte files. Over de exacte herkomst van de naam bestaan verschillende theorieën.

Eén van de verklaringen is dat veel retailers op Black Friday voor het eerst zwarte cijfers zouden schrijven, oftewel dat de tot dan toe in dat jaar behaalde omzet de gemaakte kosten overtreffen. Hoewel de dag inderdaad belangrijk is voor het resultaat van de kerstverkopen, en in veel boekhoudingen verliezen vaak in rood en positieve cijfers in zwart worden opschreven, is de juistheid van deze theorie enigszins discutabel.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency