Ramsj

Betekenis: Ramsj

Ramsj is een ander woord voor de verkoop van producten tegen een verlaagde prijs. Het woord is afkomstig uit het Jiddisch en betekent daar zoiets als rommel of ongeregelde handel.

Het begrip wordt vooral gebruikt voor de verkoop van overgebleven partijen van boeken. Doordat de Wet op de vaste boekenprijs verbiedt om boeken beneden de vooraf vastgestelde prijs te verkopen, blijven winkels en uitgevers regelmatig zitten met boeken waarvan de verkoop is achtergebleven bij de verwachting. Het aanhouden van deze voorraden, al dan niet uitbesteed bij het Centraal Boekhuis, levert een kostenpost op.

Zodra de vaste boekenprijs voor een boek komt te vervallen kan het worden verramsjt. Een uitgever mag de resterende voorraad vervolgens verkopen aan boekwinkels met een ramsj afdeling of aan in ramsj gespecialiseerde “witte boekhandels”, die ze tegen een gereduceerde prijs kunnen verkopen. De vrijgekomen ruimte in boekenmagazijnen en boekwinkels kan vervolgens voor nieuwe titels worden gebruikt.

In principe mag de vaste boekenprijs pas één jaar na het verschijnen van een boek worden opgeheven of verlaagd. Uitgevers wijken hier soms vanaf door voorraden als beschadigd aan te merken. Over het algemeen ontvangen auteurs bij het verramsjen van een boek over de naderhand verkochte exemplaren geen royalties meer.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency