Dynamic pricing

Betekenis: Dynamic pricing

Ook wel: demand pricingsurge pricing of dynamisch prijsbeleid

Bij dynamic pricing passen bedrijven en winkels hun prijzen continu aan om enerzijds de marge en anderzijds de kans op verkoop te optimaliseren. Winkels gaan bij deze prijsstrategie op zoek naar de prijs die de consument op een specifiek moment bereid is te betalen.

Er zijn winkelketens waar de prijs van artikelen tot meerdere keren per dag wordt aangepast. Veelal gebeuren deze wijzigingen automatisch, op basis van algoritmes en verzamelde data.

Prijsbepalende factoren

Bij dynamic pricing wordt onder meer rekening gehouden met de prijs bij de concurrent, het tijdstip van de dag of dag van de week, de vraag en de voorraad. Prijzen die de concurrenten hanteren worden voortdurend gemonitord, onder meer met behulp van spiders die webshops in de gaten houden. Maar ook meer abstracte factoren zoals het weer kunnen een rol spelen bij het bepalen van de beste prijs.

Om de prijzen van producten gemakkelijk te kunnen aanpassen voorzien steeds meer winkels hun schappen van elektronische prijskaartjes. De prijs die in de display hiervan wordt weergegeven kan eenvoudig (vaak op afstand) worden veranderd.

Wanneer de prijs van artikelen wordt aangepast op het profiel van de klant (zoals geslacht of gedrag zoals surfgeschiedenis) dan wordt dit ook wel personal prizing genoemd.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency