Intrinsieke waarde

Betekenis: Intrinsieke waarde

Intrinsieke waarde is de waarde die consumenten toekennen aan een product of dienst. Hierbij is het niet de vraag welke prijs zij moeten betalen, maar welke waarde het product aan hen levert.

De intrinsieke waarde is nauw verwant aan het begrip prijsbeleving.

In de bedrijfseconomie

De boekhoudkundige definitie van intrinsieke waarde is de actuele waarde van alle bezittingen van de onderneming, verminderd met de schulden die er zijn. Oftewel het eigen vermogen. In tegenstelling tot bij de boekwaarde wordt er niet simpelweg gekeken naar de waarde op de balans, maar naar de werkelijke waarde van bezittingen op dat moment.

Intrinsieke waarde van geld

Bij contant geld valt onderscheid te maken tussen de intrinsieke waarde en de nominale waarde van een munt of bankbiljet. Eeuwenlang was er een directe relatie tussen de waarde van een munt als betaalmiddel en de waarde van het materiaal waarvan deze was gemaakt. Tegenwoordig zijn materialen als goud, zilver en brons al lang vervangen door goedkopere metalen en worden hoge bedragen gedrukt op een velletje papier.

Ons betalingssysteem is vooral gebaseerd op vertrouwen en onderliggende garanties. De intrinsieke waarde van geld (hoeveel het kost om geld te produceren) ligt aanzienlijk lager dan de waarde die geld vertegenwoordigd.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency