Vliegende winkel

Betekenis: Vliegende winkel

Een vliegende winkel is een winkel die op een tijdelijke locatie producten tegen spotprijzen verkoopt. Tijdelijk kan in dit geval variëren van enkele maanden of weken, tot het openen van een vliegende winkel gedurende enkele dagen of zelfs uren.

De verkochte artikelen zijn meestal afkomstig uit opgekochte (rest)partijen. Het aanbod kan daardoor per keer verschillen.

Vliegende winkels die gedurende enkele uren of dagen geopend zijn strijken vaak neer in een zaaltje, bijvoorbeeld van een partycentrum of hotel. Er kan zowel sprake zijn van uitgestalde artikelen als van verkooppresentaties. Vliegende winkels worden vaak aangekondigd via sociale media, advertenties in kranten en met behulp van sandwichborden. Winkels die langer open blijven verkopen meestal vanuit een leegstand pand dat tijdelijk wordt gehuurd.

Drukbezocht maar omstreden

Vliegende winkels kunnen in korte tijd een groot publiek trekken dat in de tijdelijke winkel komt jagen op koopjes. Door de aantrekkingskracht van de bodemprijzen die ze hanteren kunnen reguliere winkels in de omgeving omzet mislopen. Vliegende winkels worden daardoor in de retailbranche niet met veel enthousiasme ontvangen.

Dikwijls worden vliegende winkels geopend op plaatsen waar het geldende bestemmingsplan dit niet toestaat en zonder dat de handelaar over een vergunning beschikt. Dit versterkt de opvatting dat vliegende winkels een vorm van oneerlijke concurrentie zijn. Tegelijk biedt het neerstrijken op plaatsen waar dit niet is toegestaan mogelijkheden om tegen dit verschijnsel op te treden.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency