Prijselasticiteit

Betekenis: Prijselasticiteit

Prijselasticiteit is een concept uit de economie dat de verandering in de vraag naar een goed of dienst meet als reactie op een verandering in de prijs ervan. Het wordt vaak gebruikt om te begrijpen hoe consumenten reageren op prijswijzigingen en is van groot belang voor bedrijven bij het vaststellen van hun prijsstrategieën.

Praktische toepassingen van prijselasticiteit

De prijselasticiteit wordt uitgedrukt als een percentageverandering in de hoeveelheid gevraagde goederen of diensten gedeeld door de percentageverandering in de prijs. Als de prijselasticiteit bijvoorbeeld -2 is, betekent dit dat een 1% stijging in de prijs leidt tot een 2% daling in de vraag. Prijselasticiteit kan variëren van elastisch (grotere vraagveranderingen dan prijsveranderingen) tot inelastisch (kleinere vraagveranderingen dan prijsveranderingen).

Een hoge prijselasticiteit suggereert dat consumenten gevoelig zijn voor prijswijzigingen en dat bedrijven voorzichtig moeten zijn bij het verhogen van hun prijzen. Een lage prijselasticiteit duidt daarentegen op een minder gevoelige vraag, waardoor bedrijven meer flexibiliteit hebben in het aanpassen van prijzen. Prijselasticiteit is cruciaal bij het bepalen van de optimale prijsstrategieën om winst te maximaliseren en marktaandeel te behouden.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency