Largest Contentful Paint (LCP)

Betekenis: Largest Contentful Paint (LCP)

Google meet de snelheid van je website door middel van de metric: Largest Contentful Paint. Samen met First Input Delay (FID) en Cumulative Layout Shift (CLS) zijn dit de drie Core Web Vitals die de gebruikerservaring meten van een website. Tegenwoordig heb je naast sterke content een goede page experience nodig om hoog te scoren in zoekmachines. Google maakt gebruik van deze Web Vitals om de klantreis makkelijker te maken op websites. LCP is een van de meest invloedrijke onderbrekingen van de online klantreis die gemaakt wordt. De meeste problemen die voorkomen bij LCP komen volgens Google door:

  • JavaScript en CSS blokkeren de weergave
  • Elementen die traag laden (video en afbeeldingen)
  • Server reactietijd die traag is
  • Rendering aan de cliëntklant

De juiste snelheid van je website

Om vast te stellen wat precies “snel genoeg” is, zoals Google aangeeft, is vrijwel onmogelijk. De enige manier waarop je erachter komt welke snelheid past bij jouw website is door te kijken naar deze factoren:

  • Moet je website snel genoeg zijn dat de gebruiker niet uit irritatie weg klikt of moet de website snel genoeg werken dat de gebruiker oprecht tevreden is?
  • Wat zijn de verwachtingen van de gebruiker en hoeveel haast heeft hij/zij? Denk vanuit de gebruiker bij het inrichten van je website

Een goede score bij Largest Contentful Paint van Google betekent dat 75% van de paginabezoekers binnen 2,5 seconden laden de grootste zichtbare element zien. Wanneer dit langer dan 4 seconden duurt, scoort de pagina slecht. Dat betekent dat alles tussen de 2,5 en 4 seconden verbetering nodig heeft.

Wat is de LCP van een pagina?

Het verschilt per pagina wat de Largest Contentful paint is. Het grootste element op een pagina zal vaak een video, afbeelding of blok met tekst zijn. Het is goed om te weten dat het onderdeel dat als eerste wordt geladen niet direct de LCP is. De LCP kan pas bepaald worden als de volledige pagina geladen is. Zodra je erachter bent gekomen wat de LCP van de pagina is, kan je aan de slag gaan met het verbeteren van dit element. Er zijn verschillende tools waarmee je de LCP kan achterhalen, maar de makkelijkste is Google PageSpeed. Wanneer de pagina door PageSpeed gehaald is, en de resultaten geladen zijn, kan je de LCP van de pagina zien.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency