Google Maps
Google Maps is de online kaartendienst van Google, bestaande uit kaartenmateriaal, luchtfoto’s en panorama’s op straatniveau (Google Street View). Gebruikers van Google Maps kunnen de weergave van kaarten aanpassen door deze te verslepen en in te zoomen. Er kan worden gezocht naar plaatsen, points of interest en bedrijven. Tevens bevat Google Maps een routeplanner.
De dienst kan worden gebruikt met een webbrowser of via de officiële app. Verwant aan Google Maps is het programma Google Earth, die kan worden geïnstalleerd onder Windows, Mac OS X en Linux. Tevens biedt Google Maps een API aan, waardoor ontwikkelaars kaarten van Google Maps kunnen toevoegen aan hun websites en applicaties en gebruik kunnen maken van informatie van Google Maps.
Ontwikkeling van Google Maps
De basis voor Google Maps werd gelegd door twee Deense ontwikkelaars, Lars en Jens Eilstrup Rasmussen. Hun bedrijf en applicatie werd in 2004 overgenomen door Google. Na de overname van nog enkele andere diensten, hoofdzakelijk op het gebied van geografische data, werd Google Maps in 2005 gelanceerd. Met het samensmelten van Google Maps en Google Local in 2006 werd Google Maps de standaard voor lokaal zoeken.
Vanaf 2007 werd informatie over openbaar vervoer toegevoegd aan de routeplanner en werd de nieuwe weergave ‘Terrein’ toegevoegd, zodat via Google Maps ook topografische kaarten kunnen worden bekeken.
Door de jaren heen vonden diverse uitbreidingen aan de API plaats en werd het mogelijk gemaakt voor gebruikers om kaarten aan te passen, voor eigen gebruik en om de originele kaarten te verbeteren. Bij sommige functies van de API gelden voor bedrijven bepaalde limieten, welke tegen betaling kunnen worden uitgebreid.
Google Streetview
In 2008 werd Street View geïntroduceerd in de Verenigde Staten. Het jaar erop werd het bereik van Streetview flink uitgebreid, met voor het eerst beelden in Nederland. Interactieve panoramafoto’s maken het mogelijk om rond te kijken en virtueel rond te lopen op straatniveau. De beelden worden verzameld door auto’s met een speciale panoramacamera op het dak.
De ontvangst van deze dienst was niet geheel zonder controverse. Vanwege de privacy werd Google gedwongen om gezichten en onder meer huisnummers onherkenbaar te maken. In enkele landen werd de dienst zelfs verboden of sterk beperkt, waaronder Duitsland.
Nieuwe versie Google Maps
In 2013 werd een geheel nieuwe versie van Google Maps ontwikkeld. Deze maakt gebruik van nieuwe technologieën en biedt betere integratie met Google Plus. Sinds 2014 is de oude versie niet langer beschikbaar. Google Maps wordt continu uitgebreid met nieuwe functies en informatie.
Google Maps-alternatieven
Er bestaan enkele diensten die vergelijkbaar zijn met Google Maps. Bing Maps van Microsoft biedt tot op zekere hoogte dezelfde functies maar is minder populair. OpenStreetMap is een open source-initiatief dat zich vooral richt op het ontwikkelen van kaarten en kaartentechnologie voor het web.