Klikfraude

Betekenis: Klikfraude

Ook wel: clickfraude of click fraud

Klikfraude is een soort fraude met pay per click advertenties waarbij bewust onrechtmatig geklikt wordt op advertenties met als doel hiermee extra inkomsten te genereren. Clickfraude vindt onder meer plaats binnen affiliate marketing en CPC-netwerken als Google AdSense en Google Ads.

Deze onrechtmatige kliks kunnen handmatig door een persoon worden gedaan of automatisch via een speciaal programma. Bij geautomatiseerde clickfraude wordt dikwijls gebruik gemaakt van een netwerk van computers die door middel van malware of virussen onder controle staan van degene die klikfraude pleegt.

Klikfraude verhoogt de inkomsten van uitgevers en vergroot de kosten voor adverteerders. Het tegengaan (of zich niet zelf schuldig maken aan klikfraude) is een zaak van vertrouwen tussen adverteerders en uitgevers. Vooral advertentienetwerken zoals die van Google hanteren daarom vaak een streng beleid om klikfraude tegen te gaan. Dit beleid zorgt er tegelijk voor dat zij (en hun uitgevers) soms inkomsten mislopen.

Mogelijke aanwijzingen voor klikfraude zijn vele inkomende kliks via hetzelfde IP-adres, een onnatuurlijk hoog doorklikratio of een onnatuurlijk laag conversiepercentage binnen het verkeer vanaf een bepaalde uitgever.

Als klikfraude wordt gepleegd binnen een affiliatenetwerk kan deze ook worden aangemerkt als affiliatefraude.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency