Automatische incasso

Betekenis: Automatische incasso

Ook wel: incassomachtigingdomiciliëring of direct debit

Automatische incasso is een betalingswijze waarbij de ontvanger gemachtigd wordt door de klant van om geld van diens bankrekening af te laten schrijven. Deze machtiging kan voor een eenmalige betaling zijn of voor periodiek gebruik. Automatische incasso’s worden veel gebruikt voor het afschrijven van abonnementsgeld, belastingen en rekeningen. De betaalmethode wordt ook wel aangeboden door webwinkels.

De machtiging dient schriftelijk of telefonisch afgegeven te worden door de rekeninghouder. De gemachtigde organisatie kan vervolgens via de eigen bank opdrachten geven om geldbedragen over te laten schrijven.

Machtigingen worden ook wel gevraagd via internet, maar dit is officieel niet geldig. Banken die automatische incasso uitvoeren kunnen de machtiging achteraf controleren en bij misbruik eventueel het incassocontract van hun klant intrekken.

Mede vanwege het risico op misbruik hebben klanten die gebruik maken van automatische incasso het recht om gedurende 56 dagen afgeschreven bedragen terug te laten boeken (storneren).

Automatische incasso is een gemakkelijke betaalwijze voor zowel betaler als ontvanger, maar door de optie om te storneren geeft automatische incasso de ontvanger geen absolute zekerheid dat een betaling heeft plaatsgevonden. Ook kan de incasso alleen worden uitgevoerd als er voldoende saldo op de bankrekening van de betaler staat.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency