Pareto-principe

Betekenis: Pareto-principe

Het Pareto-principe (80-20-regel) is een economische regel geconstateerd door Vilfredo Pareto. Vilfredo stelde vast dat 80% van de bezittingen in Italië voor 20% in de handen was van de bevolking. Maar de 80-20-regel bleek volgens Joseph Juran op veel meer gebieden toepasbaar te zijn. Juran stelde vast dat 80% van de uitkomsten door 20% van de oorzaken te verklaren zijn. Een voorbeeld hiervan is dat 80% van de chemische industrie door 20% van de processen wordt veroorzaakt. Op een zakelijke manier krijg je de vergelijkingen:

  • 20% van je klanten zorgen voor 80% van je omzet
  • 20% van de klachten komen van 80% van je klanten
  • 20% van je resultaten komen uit 80% van je werk

Pareto-effect verhouding

Natuurlijk is de Pareto verhouding 80-20 niet correct in elke vergelijking, maar het principe dat een groot deel van de resultaten komen uit een klein deel van de inspanningen en andersom. De verhouding kan ook liggen op 75-25 of 130-60, zolang je maar inzicht hebt op welke manier het Pareto-principe geldt in jouw onderneming. Dit kan je doen door te kijken naar welke resultaten (uitkomsten) komen uit welke werkzaamheden (oorzaken). Als je bewust bent dat 20% van je assortiment zorgt voor 80% van de omzet, is het verstandig om deze producten altijd op voorraad te hebben.

Pareto-analyse

Aan de hand van het Pareto-effect kan je gebruik maken van de Pareto-analyse. Deze kan gebruikt worden op verschillende vlakken. In dit voorbeeld gaan we het hebben over klachten. 20% van de hoofdoorzaken van de klachten zorgen voor 80% van de problemen. Wanneer dit inzichtelijk wordt gemaakt kan het proces geoptimaliseerd worden. In dit voorbeeld zijn er totaal 54 klachten. Vervolgens maak je categorieën waaronder de klachten kunnen vallen. Bij dit voorbeeld gaat het over een restaurant met 5 categorieën van klachten:

  1. Kwaliteit van het eten en drinken 19x       36%     36%
  2. Service van het personeel 12x       22%     58%
  3. Wachttijd 9x        17%     75%
  4. Interieur restaurant 8x        14%     89%
  5. Menukaart 6x        11%     100%

Hierboven zie je de absolute hoeveelheid klachten, de klachten in percentages verdeeld en in cumulatieve percentages. Uit de analyse blijkt dan dat een groot gedeelte van de problemen opgelost kan worden door klachten 1, 2 en 3 op te lossen. Deze analyse is voornamelijk voor grote vraagstukken te gebruiken.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency