Synergie

Betekenis: Synergie

Er is sprake van synergie wanneer de optelsom (oftewel het resultaat) van samenwerkende partijen groter is dan de optelsom van ieders bijdrage. De term is afgeleid van het Griekse synergia, dat samenwerken betekent.

Het begrip kan zowel slaan op samenwerkende partijen die onafhankelijk blijven, als op bedrijven die hun krachten verenigen middels een fusie, overname of joint venture. Naast de samenwerking tussen bedrijven of bedrijfsonderdelen kan synergie ook betrekking hebben op verschillende activiteiten of processen binnen de organisatie.

Betrokken activiteiten kunnen gelijkwaardig aan elkaar zijn of ondersteunend. In alle gevallen geldt dat om synergie te laten ontstaan de onderdelen elkaar dusdanig versterken het geheel groter wordt dan de som der delen.

Behalve synergie bestaat ook de term synergisme. Waar synergie vooral slaat op het positieve effect van samenwerking, worden met synergisme alle consequenties van een samenwerking bedoeld, welke ook negatief kunnen zijn. Het bijvoeglijk naamwoord van synergie is synergetisch.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency