Onderkast

Betekenis: Onderkast

Ook wel: kleine letterminuskel of lowercase

Een kleine letter of onderkast is de kleine versie van een letter. Ook in vorm wijken kleine letters af van hoofdletters. In de typografie worden hoofd- en kleine letters ook wel aangeduid als bovenkast en onderkast. In het Engels wordt gesproken van uppercase en lowercase.

Beide variaties zijn afgeleid van historische handschriften, waarin ze in eerste instantie niet samen voorkwamen. Verschillende theorieën gaan er vanuit dat kleine letters zijn afgeleid van sneller geschreven handschriften, waarin de letters eenvoudiger en ronder van vorm werden.

Het onderscheid tussen bovenkast- en onderkastletters zorgt voor extra duidelijkheid. Correct gebruik van beide varianten maakt teksten makkelijker te lezen en te begrijpen. In de meeste lettertypes valt het merendeel van de kleine letters binnen de x-hoogte.

Wanneer gebruik je kleine letters?

De onderkast kan worden beschouwd als standaardvariant van een letter. Deze wordt gebruikt voor alle letters die geen hoofdletter behoren te zijn. Hoofdletters worden voornamelijk gebruikt aan het begin van zinnen, aan het begin van namen van personen, bedrijven en instellingen en voor sommige afkortingen. Hierop bestaan uitzonderingen, die per taal kunnen verschillen.

De term onderkast stamt uit de tijd dat drukletters in lood werden gezet. De grote en kleine letters werden vaak bewaard in twee aparte kasten: de bovenkast, met daarin de kapitalen, en de onderkast.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency