Watermerk

Betekenis: Watermerk

Ook wel: waarmerk

Een watermerk is een logo, tekst of patroon dat wordt toegevoegd aan drukwerk, documenten en foto’s om de echtheid aan te tonen of om het maken van oneigenlijke kopieën tegen te gaan.

Het watermerk vindt zijn herkomst in de papierproductie, waar variatie in de dikte van het papier er voor kan zorgen dat lichte en donkere tinten verschijnen zijn als het papier tegen het licht wordt gehouden. Het watermerk is vaak ook voelbaar aan het oppervlak van het papier. Watermerken om het namaken van officiële papieren tegen te gaan worden onder meer toegepast bij papiergeld. Ook luxe briefpapier bevat soms een watermerk.

Ook bij digitale bestanden, zoals tekstdocumenten en foto’s, kan gebruik worden gemaakt van een watermerk. Dit kan een zichtbare toevoeging op de achtergrond of voorgrond zijn, of een onzichtbaar in de metadata opgenomen kenmerk of sleutel. Deze digitale watermerken worden doorgaans zodanig toegevoegd dat ze niet of alleen met heel veel moeite te verwijderen zijn.

Bij documenten en rapporten waaraan nog gewerkt wordt, wordt vaak als watermerk de term ‘concept’ toegevoegd. Gevoelige documenten die aan een selecte groep personen worden verspreid worden wel voorzien van unieke kenmerken of watermerken, zodat bij het uitlekken van pagina’s duidelijk is wie er gelekt heeft uit het document.

Ook foto’s worden dikwijls voorzien van een watermerk. Dit kan over het grootste deel van de foto worden geplaatst om de rechten van een fotograaf of agentschap te beschermen (zoals in een stockfotodatabase), of kleiner in een hoekje om duidelijk te maken wie de eigenaar of maker van een te verspreiden foto is.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency