RAL

Betekenis: RAL

Ook wel: Reichsausschuss für Lieferbedingungen

RAL is een kleurensysteem dat veel wordt gebruikt voor verschillende soorten verf, coatings en kunststoffen. RAL staat voor Reichsausschuss für Lieferbedingungen, de Duitse voor leveringsvoorwaarden en kwaliteit (tegenwoordig: Deutsche Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung). RAL werd in 1927 geïntroduceerd als een serie van 40 standaardkleuren.

Voorheen moesten producenten en hun klanten monsters uitwisselen om de gewenste kleuren te bepalen. Door kleuren vast te leggen in gecodeerd systeem volstaan kleurenwaaiers of kleurstalen die de RAL-standaard volgen om exact de gewenste kleur te kunnen reproduceren.

Aantal RAL-kleuren en notatie

Het klassieke RAL-systeem is inmiddels uitgebreid tot 210 standaardkleuren. Het doel van het systeem is nadrukkelijk niet om elke mogelijke kleur te standaardiseren. Alleen belangrijke kleuren komen in aanmerking voor een RAL-kleur. Dit is ook te zien in het grote aantal RAL-kleuren dat gebruikt is voor officiële uitingen zoals nationale vlaggen, verkeersborden en de huisstijlen van nationale postbedrijven en andere overheidsinstellingen.

De codering van RAL Classic bestaat uit de letters RAL gevolgd door vier cijfers. Het eerste cijfer geeft aan onder welke van de negen basiskleuren (geel, oranje, rood, paars, blauw, groen, grijs, bruin en zwart/wit) de kleur valt. Net als bij PMS is er, in tegenstelling tot coderingssystemen als RGB en CMYK, verder geen directe relatie tussen de kleurcode en de samenstelling van de kleur.

Elke unieke RAL-kleur heeft een eigen officiële kleurnaam. Zo wordt RAL 9010 aangeduid als ‘zuiver wit’, RAL 6005 als ‘mosgroen’ en RAL 2002 als ‘vermiljoen’ (het rood van de Nederlandse vlag). Naast de originele Duitse aanduidingen bestaan er officiële vertalingen in het Engels, Frans, Italiaans, Spaans en het Nederlands.

Naast RAL Classic zijn er nog enkele andere RAL-paletten. RAL Design kent 1.625 kleuren, gedefinieerd in codes met zeven cijfers. RAL Digital is een systeem dat meerdere RAL-standaarden omvat en geschikt maakt voor digitaal gebruik in grafische programma’s.

Categorieën

ebook

Download gratis E-books!

Ga naar de E-books

Gerelateerde blogs

Haal jij het maximale uit online?

Meer dan 100 ondernemers gingen je voor. Van ZZP tot multinationals.

Doe de SEO-scan

Laatste reviews

Marketing kennisbank

Ben je op zoek naar de uitleg over een marketinggerelateerde term? Maak hieronder een keuze.

Alle rechten voorbehouden © 2023 - Online Marketing Agency