Bleed

Betekenis: Bleed

Ook wel: afloopmarge

Bleed is in drukwerk het gedeelte van een ontwerp dat wegvalt bij het bijsnijden van de pagina. Hierdoor is het mogelijk om onderdelen zoals illustraties en achtergrondkleuren aflopend te plaatsen, wat wil zeggen dat zij tot aan de rand van de pagina doorlopen. Het groter drukken en vervolgens bijsnijden van een ontwerp is makkelijker dan precies tot aan de rand printen.

Deze ruimte komt dus bovenop de reguliere paginamarge. De plek waar het document wordt bijgesneden wordt trim genoemd.

In het Nederlands wordt bleed ook wel afloopmarge genoemd. De afloopmarge dient tijdens de druk om het papier te hanteren en de aflopende delen schoon te snijden, rekening houdend met een beperkte speling. Zo weet je zeker dat aflopende elementen daadwerkelijk de rand van de pagina halen, zonder dat belangrijke informatie wegvalt bij het bijsnijden.

De hoeveelheid bleed die is vereist is van meerdere factoren afhankelijk en varieert meestal tussen de 2 en 6 millimeter. Bij sommige drukpersen en printers dient binnen de bleed technische informatie zoals snijtekens en printmarkeringen in het ontwerpbestand te worden opgenomen.

[Inclusief kortingscode]
[Inclusief kortingscode]