Proefdruk

Betekenis: Proefdruk

Ook wel: drukproefproof of first impression

Een proefdruk is een in lage oplage gedrukte versie van het gewenste drukwerk. Met behulp van deze proef kan worden gecontroleerd of een digitaal ontwerp er ook fysiek afgedrukt naar wens uit ziet. Hierdoor kan het eindproduct worden gecontroleerd op eventuele foutjes en onvolkomenheden zonder dat bij dergelijke fouten een volledige oplage vernietigd hoeft te worden.

De drukproef kan worden gemaakt als het ontwerp is goedgekeurd en drukklaar is gemaakt. Meestal gaat het om één of enkele exemplaren, die enkel zijn bestemd voor controledoeleinden. Tegenwoordig werken veel drukkers met ‘digitale proefdrukken’, waarbij het aangeleverde bestand wordt omgezet naar een pdf-bestand waarvan de opmaak overeenkomt met de gedrukte versie van het document of ontwerp.

Wanneer van een nieuw tijdschrift voorafgaand aan de officiële start een proefnummer wordt gemaakt dan wordt dit een nulnummer genoemd. Zo’n proefeditie kan net als een proefdruk mede bedoeld zijn om nog aanpassingen door te voeren aan het uiteindelijke format.

[Inclusief kortingscode]
[Inclusief kortingscode]