Ambulante handel
Ook wel: straatverkoop
Ambulante handel is het officiële begrip voor verkoop van producten aan particulieren door rondtrekkende handelaren. De verkoop vindt plaats op de openbare weg, vaak vanuit een marktkraam of voor dit doel aangepaste verkoopwagen, of bij de klant thuis aan de deur.
Doorgaans betreft ambulante handel het verhandelen van consumptiegoederen. Verkopers kunnen vaste standplaatsen innemen, mits deze niet kunnen worden aangemerkt als een permanenten vestiging of zelfs de officiële plaats van inschrijving in het handelsregister van een bedrijf.
Verkoop vanuit een marktkraam of verkoopwagen kan bijvoorbeeld plaatsvinden op een periodiek gehouden markt, braderie of een solitaire standplaats. De plaatsen en tijden waarop dit is toegestaan worden aangewezen door de gemeente. Verkopers dienen te beschikken over toestemming, al dan niet in combinatie met een vergunning.
Veel gemeenten brengen een vergoeding in rekening voor het mogen innemen van een standplaats en eventueel gebruik van aanwezige voorzieningen zoals elektriciteit. Bij deelname aan markten en braderieën hebben kooplieden meestal te maken met een als exploitant optredende marktorganisatie voor de werving, aanwijzing en verrekening.
Ook kranten en goede doelen maken voor het werven van abonnees en donateurs veel gebruik van ambulante verkopers. Zij nemen hiervoor strategische plekken in op straat. Hun verkopers staan vaak in drukke winkelstraten.
Ambulante handel bedrijven door bij mensen aan huis aan te bellen wordt ook wel colporteren genoemd.